Fizioterapija

Therasuit terapija je terapevtska tehnika, ki je namenjena otrokom in mladostnikom s težavami v gibanju. Ta poseben način telovadbe dokazano vpliva na preoblikovanje mišičnih vlaken in posledično na moč mišic in njihovo razteznost, kar da otroku nove možnosti za razvoj novih gibalnih vzorcev in zaznavo o lastnem telesu.

Razvojno – nevrološka obravnava (RNO) je koncept, ki sloni na prenosu terapije v vsakodnevno življenje in izkoriščanju bolnikovih sposobnosti za obnovitev in/ali okrepitev šibkejših delov telesa po poškodbah ali bolezenskih stanjih, ki prizadenejo delovanje živčno-mišičnega sistema. Osnova  terapije  je  ocenjevanje in ciljna obravnava posameznikov, pri katerih se pojavijo motnje v funkciji, gibanju in/ali mišičnem tonusu kot posledica nevrološke okvare v centralnem živčnem sistemu. Namen terapije je ponovno učenje ali izboljšanje izvajanja vsakodnevnih dnevnih aktivnosti s poudarkom na največji možni kvaliteti in kontroli gibanja med izvajanjem funkcije.

Cilji nevrofizioterapevske obravnave:

  • kontroliranje, zaviranje in spreminjanje otrokovih nepravilnih vzorcev in preprečevanje njihovega razvoja,
  • razvijanje normalnih avtomatskih reakcij drže in normalnega tonusa,
  • preprečevanje razvoja kontraktur in deformacij,
  • pridobiti nove čutno – gibalne izkušnje za uporabo v funkcionalnih aktivnostih v vsakdanjem življenju.

Bownova terapija  je edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre tako za fizično kot energijsko-vibracijsko stimuliranje telesa. Bistvo terapije predstavljajo t.i. « Bownove poteze «, ki jih terapevti izvajajo na specifičnih lokacijah na mišicah, fasciji, tetivah in indirektno na živčnih ovojnicah. Začetni dražljaj je izvršen preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme, ki pričnejo proces transformacije trenutnih in starih  stresnih vzorcev.